Aktuelno

Boje u spreju u službi vaše kreativnosti

Boje u spreju kreativnosti

Zašto se žuta boja stavlja na saobraćajne znake? i zašto nutricionisti savetuju da koristimo plave tanjire?

Psihologija boja proučava reakcije i emocije koje određene boje izazivaju a ona nam govori da žuta boja skreće pažnju, pa je zato pogodna za saobraćaj dok plava smanjuje apetit. 

Nije vam potrebno da se razumete u ovu vrstu nauke, dovoljno je da znate koje boje volite i vreme je za novi hobi. Iskusni slikari i ljubitelji „uradi sam“ projekata, znaju pravu vrednost kvalitetnih akrilnih boja u spreju i da ni četkica ni sunđer ne mogu tako ravnomerno da nanesu boju. 

Sprejevi mogu biti na akrilnoj bazi ili na bazi rastvarivača, a kako proizvođači razumeju potrebe kreativaca često na tržište dolaze i varijacije ovih boja kao što su metalik, mat, sa šljokicama i slično. Kada kupujete svoju boju u spreju, treba da vodite računa i o tipu raspršivača, a najfiniji su na onim bocama koje su pod pritiskom 

Važno je pridržavati se pravila za upotrebu a ne zaboravite da ovakve proizvode uvek treba snažno promućkati pre upotrebe. Mućkanjem postižemo da se sadržaj boce u potpunosti sjedini i da trag boje bude ravnomeran i jednak. Još jedna važna stavka je udaljenost a preporučeno je najmanje 30cm kako bi se boja raspodelila po površini ravnomerno..

Nanosite više tanjih slojeva, za najpuniju boju a ukoliko postoji mogućnost, površinu koju bojite stavite u horizontalni položaj kako bi boja ravnomerno padala.

Boje u spreju kreativnosti


Probudite kreativnost najmlađih

Idealan način da probudite kreativnost kod vaših najmlađih članova porodice, ali i da napravite zabavu za sve ukućane. Kupite dizajnirane šablone ili još bolje, nacrtajte ih zajedno i izrežite. Ukrasite dečiju sobu ili onaj kutak dvorišta u kom se deca igraju. Ofarbajte zajedno konačno onaj stari trpezarijski sto ili one preudobne baštenske stolice sa kojih se boja već davno ljušti. Udahnite novi život vašim omiljenim komadima nameštaja.

A kada smo već u šarenom zanosu, zašto se tu zaustaviti. Ne kaže se bez razloga za optimiste da gledaju svet kroz ružičaste naočare, jer sve zaista lepše izgleda u boji, a zajednička akcija sa komšijama, ukrašavanje zgrade i stambenog bloka, doneće pored zabavnog druženja i ulepšanu okolinu kojom ćete se ponositi. 

Neka svako napravi šablone sa tematikom sebi bliskom i neka zabava u boji počne!

Na kraju, za koji god hobi sa akrilnim bojama u spreju se odlučili, ne zaboravite da se zaštitite od udisanja nepoželjnih čestica. Poželjno je da prilikom upotrebe sprejeva koji su na bazi rastvarivača, nosite masku a  zaštitite i stvari oko sebe koje ne želite da ofarbate, kojih će vremenom, kada uđete u magiju boja, biti sve manje i manje.